Nieuwsbrieven

Hier kunt uw onze nieuwsbrieven lezen. Onze nieuwsbrief komt niet op vaste tijden uit. Neemt u ook een kijkje in het archief.

Vorige pagina | Overzicht

Nieuwsbrief Winter 2016-2017

Geplaatst op 09/01 door Klaas Stuive

Stichting Raja Yoga Nederland

Opleidingen en cursussen in de klassieke Yoga

Schouwstede 1D, 3431 JA Nieuwegein
Tel. 06-46758949
www.raja-yoga.nl
KvK. nr. 30229796


Winter: Periode van Vrede en Geluk?

In de winter zijn de dagen kort. De natuur heeft zich teruggetrokken. De dieren houden hun winterslaap. De mensen proberen echter hun dagen te verlengen met kunstlicht. Dat is nu het verschil…, dieren gaan mee met het bioritme van de natuur en mensen komen daar los van. Terwijl ook wij het zo nodig hebben om ons even terug te trekken en terug te keren naar ons ware Zelf. Stress veroorzaakt prikkelbaarheid en heeft een grote invloed op ons weerstandsvermogen. Laten we wat zonniger kijken naar ons bestaan. Dat leert Yoga ons. Blijf met een zonnige bril kijken naar jezelf en je omgeving. Geluk en Vrede zitten in kleine dingen: genieten van de kerstboom, gezelligheid binnen de familiekring, zitten bij de open haard, een heerlijke  kerstdis,  je kleinkind dat begint te lopen. Verwelkom alles wat zich aandient in je leven, of het nu positief is of negatief. 

Alles is onderdeel van een tijdcyclus en alles is met elkaar verbonden. Zo kregen we een prachtig boek onder ogen met de titel: ‘het verborgen leven van een boom’. De schrijver toont aan dat bomen een onderlinge relatie onderhouden met hun soortgenoten en dat ze met elkaar communiceren. Het stelt ons in staat om op een andere manier naar de natuur te kijken. 

De natuur kent bij ons: lente, zomer, herfst en winter. De mens is ook een onderdeel van deze tijdcyclus of we ons hier nu wel of niet bewust van zijn. De natuur bloeit, groeit en trekt zich weer terug. Er worden mensen geboren en mensen ontvallen ons weer. Zo hebben we ook afscheid moeten nemen van Nalini Behari.

In ieder geval is de winter ook een periode van terugkijken. Klaas die zijn voorzitter-schap van de brancheorganisatie SYN -na 16 jaar- heeft overgedragen aan Annemiek Latour en Lion Elverding. Klaas is nu in de Sannyasin-fase (Yogapensionado), zoals hij dit noemt. We kijken ook met enige trots terug naar de Yogasite die een remake heeft ondergaan; de nieuwe workshops en cursussen die we gestart zijn; de oprichting van de commissie; de Mantra-initiatie van ruim 20 mensen. De fijne yogalessen, etc. 

Een belangrijk punt bij het terug- en vooruitkijken is dat we blijven schouwen, met een ‘open mind’. In de wetenschap dat alles wat gebeurt in ons leven of in de wereld een doel en een betekenis heeft. Uiteindelijk keert alles weer terug naar ‘volmaaktheid’ zegt een mooie Mantra uit één van de Upanishads. Een dergelijke Mantra geeft ons hoop op een mooie toekomst. 

Nog belangrijker is dat we genieten van het NU, van dit moment en in die rust en stilte van ons zelf zullen we de ware vrede en geluk ervaren. Om shanti, shanti, shanti.

We wensen alle vrienden van de Stichting Raja Yoga Nederland een fantastisch mooi en gezond nieuw jaar en... de ervaring van Ware Vrede en Geluk toe.

Wat kun je verwachten in deze nieuwsbrief:

  1. Een verhaaltje;
  2. Opendag op 21 januari 2017;
  3. Verjaardag Klaas;
  4. Voorgenomen nieuwe activiteiten;
  5. Zomerretreat 2017;
  6. Mantra-initiatie;
  7. Wat is filosofie;
  8. Alles is tijdcyclisch;
  9. Een mooie asana en een lekker recept.

Veel leesplezier

Stichting Raja Yoga Nederland 


Verhaaltje: Waardeoordeel over het leven

Een vader liet zijn beide zoons bij zich komen. Hij voelde dat hij niet zo lang meer te leven had en wilde hun zijn zegen meegeven, want geld had hij niet. Hij liet zijn zoons één voor één bij zich komen en zei: ‘geld heb ik niet, maar ik kan jullie wel mijn zegen geven op het levenspad dat je voor je zelf wenst.’ De oudste zoon zei dat hij graag het beroep van zijn vader zou willen overnemen. ‘Je krijgt mijn zegen’; antwoordde de vader. De jongste zoon wilde graag het klooster in om God te dienen en op die manier de essentie van het leven te leren kennen. Ook deze jongste zoon kreeg de zegen van zijn vader. Kort daarna stierf hij. De jongste vertrok naar een klooster hoog in de bergen. De oudste zoon hielp als veerman tegen een kleine vergoeding van 1 euro mensen met zijn boot de brede rivier over. Dat deed hij dagelijks wel honderd keer en zo verdiende hij de kost voor zijn gezin. 

Jaren gingen voorbij. Op een dag verscheen de jongste zoon bij zijn oudste broer in oranje monnikskleding. Ze vielen elkaar in de armen en waren heel blij elkaar weer in levende lijven te zien. De oudste zoon vroeg wat de reden was dat hij langs kwam. Zijn broer zei dat hij de rivier wilde oversteken om een belangrijke gebedsdienst in een dorp aan de overkant van de rivier bij te wonen. De oudste zoon zei dat hij hem wel gratis naar de overkant van de rivier wilde overzetten. De broer antwoordde: ‘Dat is niet nodig, ik loop er zelf wel overheen.’ Hij nam afscheid van zijn broer die hem vol verbazing bleef nakijken. Toen de monnik bij de rivier was aangekomen, liep hij over het water naar de overkant. Aan de overkant gekomen, zwaaide hij naar zijn broer en vervolgde zijn weg. De oudste broer krabde zich achter de oren. Hij zei betekenisvol tot zijn vrouw: ‘Dat wat hij al die jaren geleerd heeft, is dus de prijs van één overtocht waard.’ Hij kon niet bevatten dat zijn broer andere waarden in het leven gerealiseerd had. Hij projecteerde die waarde op zijn eigen leven en die overtocht was dus maar 1 euro waard!? 


Open dag op 21 januari

Op zaterdagmiddag 21 januari 2017 houden we een open dag van 13.00-17.00 uur. Iedereen is van harte welkom, neem bekenden, familieleden e.a. mee. Het wordt gezellig en interessant. Er worden demonstraties gegeven, zoals Yogamassage, Mindfulness voor kinderen en ouderen, Hatha Yoga, Easy Flow en Yin Yoga.


Klaas Stuive 65 jaar: uitnodiging

Op 4 februari a.s. van 15.00 – 17.00 zijn alle familieleden, vrienden, vriendinnen en kennissen uitgenodigd op het Yogacentrum om zijn verjaardag samen te vieren met een hapje en een drankje. Cadeautip: envelop met inhoud.


Voorgenomen activiteiten

De commissie zal een nieuwe planning maken voor de workshops, zoals Sanskriet, Yogamassage, Ayurveda e.d. Dus houdt onze site www.raja-yoga in de gaten.

De basiscursus Sanskrit gaat 12 februari van start. Er zijn genoeg inschrijvingen binnen.

Zomerretreat 2017 in Uffelte (Drenthe)

Van dinsdag 25 juli t/m vrijdagochtend 28 juli 2017 organiseren we weer een zomerretreat in Uffelte, bij de Uelenspieghel. Het thema is deze keer ‘Zicht op Yoga’. Tijdens de retreat worden de diverse Yogavormen praktisch en theoretisch uitgewerkt. Klaas Stuive houdt iedere dag een lezing over Yogafilosofie. Schrijf je nu al in!

Aanmelding voor Mantra-initiatie

Je kunt je weer aanmelden voor de Mantra-initiatie. Die vindt plaats in mei. Definitieve datum krijgen jullie nog te horen. Voor de initiatie is een week van voorbereiding nodig. In die week moet een deelnemer soberheid in acht nemen. Na een lezing en instructie krijgt men een persoonlijke Mantra door Yogabrahmacharya Klaas in het rechter oor gefluisterd. De Mantra helpt bij de meditatie en heeft een beschermende werking.


Wat betekent filosofie

Filosofie is de oudste wetenschap op het gebied van kennis en wijsheid. Men zegt dat het ontstaan is in de 6de eeuw voor Christus, maar dat is onjuist. 

Als we kijken naar de Veda’s en Upanishads e.d. dan kunnen we minstens vijf millennia voor Chr. neertellen.  

In het dagelijks spraakgebruik betekent de term filosofie ‘levensbeschouwing’. In het Grieks betekent het woord letterlijk: ‘liefde voor wijsheid’. Een woord dat Pythagoras verzonnen heeft. 'Filosoferen' was volgens Aristoteles de meest verheven en meest goddelijke activiteit voor de mens. 

We koppelen het woord filosofie aan de Griekse Oudheid, maar dat is incorrect. In de Yoga verbinden we het woord aan de Veda’s en Upanishads (w.o. de Bhagavad Gita). Men maakt daarin onderscheid tussen: Shruti: wat is gehoord, Smrti: wat is onthouden en Shastra: wetenschap. 

Shruti (wat is gehoord) is de naam voor de heilige geschriften uit  het Hindoeïsme. Men gelooft dat deze wijsheid direct door het goddelijke aan zieners (Rishi’s) is geopenbaard. Het andere type geschrift uit het Hindoeïsme is Smriti (wat is onthouden), waarvan geloofd wordt dat ze eveneens gebaseerd zijn op een goddelijke openbaring, maar daarna door mensen zijn opgeschreven en geïnterpreteerd.  
De vier Veda’s en de Upanishads worden tot de Shruti’s gerekend. Deze teksten zijn tussen 5000 en 300 v.Chr. ontstaan, in de Vedische periode van India. Aanvankelijk werden ze uit het hoofd geleerd en mondeling doorgegeven, totdat deze rond 500 v.Chr. op schrift zijn gesteld, waarschijnlijk door Vyasa.  
Hindoes geloven dus dat de Shruti-teksten geen auteur hebben, maar dat ze gebaseerd zijn op de goddelijke vibraties of geluiden van de kosmos. De Rishi's (zieners) waren wijzen uit een ver verleden die Zelfrealisatie hadden bereikt en daardoor in staat waren om zonder interpretatie de wijsheid van de goden te ontvangen. Ze zijn dus van oorsprong foutloos en feilloos in tegenstelling tot de Smrti’s. Daarom genieten ze meer autoriteit.

De vier Veda’s (weten) zijn: Rig Veda  (opsomming van de door Rishi's gehoorde hymnen);  Atharva Veda (kennis van magische formules); Sama Veda (kennis van de melodieën); Yajur Veda (kennis van offerrituelen).


De tijdcycli

Levenscyclus is de opeenvolging van de fasen van groei en ontwikkeling van het begin tot het einde. Alles in de natuur en in de kosmos is gebonden aan de tijdcycli. Je kunt ze ook zien als scheppingsfasen. 
De fasen kunnen worden verdeeld in drie, vier of zeven fasen. Vanuit perspectief van Yoga gezien komen we op de volgende indelingen. Even wat feitelijke kennis!

Drie fasen van schepping: oorzakelijke, subtiele en grofstoffelijke wereld. Vier fasen persoonlijkheidsontwikkeling: jongeling, huisvader, woudloper en ongehechte. Een andere fase-indeling vanuit klassenstelsel: priester, krijger, koopman/boer en ontheemde. De vier tijdvakken maatschappelijke ontplooiing zijn: satya yuga (goud), dvapar yuga (zilver), treta yuga (koper) en kali yuga (ijzer). Daarnaast kennen we ook zeven werelden en bewustzijnsniveaus.


Een mooie Asana: Simhasana ( Leeuw)

De leeuw wordt uitgevoerd in 2 posities. Gebruikelijk is om ook de mond te openen en de tong uit te steken voor een Kriya.

Bij de eerste vorm beginnen we met de Padmasana, gaan dan liggen op de buik en richten ons daarna weer op. 

Bij de tweede vorm beginnen we eerst in Virasana en doen dan de knieen uiteen. Daarna met de tenen tegen elkaar. De positie van de handen is omgekeerd. Ook hier weer een mond/tong voor de Kriya. Deze houding is zeer geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen of met stotteren.


Indiase bonen met kerrie eieren

Ingrediënten:
•    8 hardgekookte eieren
•    3 el olie
•    500 gr panklare sperziebonen
•    2 fijngehakte teentjes knoflook
•    2 tomaten (in partjes gesneden)
•    700 gr voorgekookte aardappelblokjes
•    2 tl kerriepoeder
•    1 el kruidenbouillonpoeder
•    1 dl yoghurt
•    2 el fijngesneden bladselderij
•    2 gesnipperde uien

Bereidingswijze:
Pel de eieren en snijd ze in partjes. Snijd de sperziebonen in stukjes (4 cm). Verhit de olie, fruit de ui op een laag vuur, voeg hier vervolgens de knoflook, tomaat, sperziebonen, aardappelblokjes, eieren, bouillonpoeder, kerrie en flink wat peper aan toe. Schep alles goed door elkaar en laat het mengsel afgedekt zachtjes pruttelen (10 minuten). Roer er af en toe doorheen. Breng het gerecht eventueel op smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur. Roer de yoghurt er door heen en garneer het gerecht met de selderij.

Eet smakelijk en fijne lessen gewenst!

Meer opties

Laatste Tweets

Volg ons @RajaYogaNieuws