Nieuwsbrieven

Hier kunt uw onze nieuwsbrieven lezen. Onze nieuwsbrief komt niet op vaste tijden uit. Neemt u ook een kijkje in het archief.

Vorige pagina | Overzicht

Nieuwsbrief zomer 2016

Geplaatst op 07/08 door

Stichting Raja Yoga Nederland

Opleidingen en cursussen in de klassieke Yoga

NIEUWSBRIEF Zomer 2016

Schouwstede 1D, 3431 JA Nieuwegein
Tel. 06-46758949
www.raja-yoga.nl
KvK. nr. 30229796


Zomer: Weerberichten

Nederland heeft een zeeklimaat en dat betekent: natte zomers en milde winters. Dat we een natte zomer hebben, dat hebben we kunnen merken. Jammer, want ja, als we vakantie hebben, willen we natuurlijk wel zon! We komen er regelmatig achter dat weersvoorspellingen niet altijd kloppen. Er is niets veranderlijker, dan het weer. En in Nederland moet je wel geduldig en verdraagzaam zijn ten opzichte van het weer. Het is in ieder geval één van onze belangrijkste gesprekonderwerpen. Verder zijn er veel spreuken, die op het weer slaan. Enkele voorbeelden: morgenrood brengt water in de sloot. Zwaluwen laag in de lucht, dan komt het weer met een zucht, etc. In augustus regen, dan geeft de wijnstok zegen.

In de Yoga zijn we niet zo weersafhankelijk, immers we blijven gelijkmoedig van geest en de oude wijsheid verandert nooit. Als het goed is, schijnt voor Yogamensen altijd de zon en wordt iedere dag beleefd als een vakantiedag! Althans dat is wel de intentie…

Het komende seizoen hebben we als stichting weer veel zonnigs aan te bieden. Naast de bekende opleidingen, cursussen en workshops zijn nieuw: Basisopleiding Hatha Yoga o.l.v. Denise de With, Grootmeesteropleiding o.l.v. Klaas Stuive, Ayurveda o.l.v. Anne Stuive en Caroline van Maarseveen, Restorative Yoga o.l.v. Lion Elverding. Verder start in januari: Opleiding Yogatherapie. Nieuw is ook de inrichting van een behandelkamer voor Yogamassage en Ayurveda. Teveel om op te noemen, dus kijk even op de site www.raja-yoga.nl.

Wat kun je verwachten in deze nieuwsbrief:

Een leuk verhaaltje, introductie Anugita. mantra-initiatie, zomerretraite in Uffelte, Pad van een Bodhisattva, Pranayama van Atul, Yoga als therapie, Aurveda, Indiareis 2017, een mooie Asana en een Indiaas recept.

Veel leesplezier

De commissie

Verhaaltje: Geduld, een beproeving

Tijdens de retraite in Drenthe hebben we drie lezingen gegeven over het ‘pad van een bodhisattva’ en de rol van geduld en verdraagzaamheid. We kwamen er achter dat één van de problemen van de westerse mens vooral in deze twee gedragingen zit. Dit verhaaltje uit Tibet stond in ‘Kracht van Geduld’ van de Dalai Lama.

Het verhaal gaat over een kluizenaar en een herder. De kluizenaar leefde al jaren alleen in de bergen. Op een dag kwam er een herder langs de grot waar hij huisde. Hij was nieuwsgierig waar de kluizenaar de hele dag mee bezig was en vroeg: ‘Wat doe je zo de hele dag in dit verlaten gebied?’ De kluizenaar antwoordde dat hij de hele dag aan het mediteren was. Toen vroeg de herder, maar waar mediteer je dan op. De kluizenaar antwoordde: ‘op geduld.”  De herder groette hem daarrna en liep van hem weg. Maar na enige meters draaide hij zich om, keek de kluizenaar aan en riep: ‘ik wil je nog wat zeggen, je gaat naar de hel.’ De kluizenaar schreeuwde helemaal in de war gebracht terug: ‘Hoe bedoel je, je gaat naar de hel?’ De herder lachte en zei tegen de kluizenaar: ‘je was toch geduld aan het beoefenen? ‘

Anugita, het lied ná Bhagavad Gita

Anugata (letterlijk ‘het lied daarna’) helpt ons om de verschillende Sloka’s uit de Bhagavad Ghita te verdiepen, vooral op het gebied van Jñana Yoga. Ook deze versie wordt evenals de Bhagavad Gita, toegedicht aan Vyasa, die ook de Brahma-sutra’s heeft geschreven. Toch klinkt Sri Krishna’s eigen Bhasya in deze Anugita door. Het is daarom een onvergetelijk werk en verplichte kost voor iedere Yogadocent. Een introductie.

Nadat de verschrikkelijke, historische oorlog tussen de Kaurava’s en Pandava’s bij Kurushetra eeuwen geleden was gewonnen door de Pandava’s en de vrede was teruggekeerd, liepen Arjuna en Krishna door een prachtige gedeelte van het nieuwe paleis. Krishna had te kennen gegeven weer naar zijn huis in Dvaruka te gaan. Daar in dat mooie verblijf sprak Arjuna aan Krishna de wens uit om een herhaling van zijn leringen, omdat hij deze weer was vergeten. Krishna was terecht verbaasd over die vraag, toch zal hij zelf niet zijn leringen  herhalen. Hij laat dit doen door ingewijde Brahmanen en Rishi’s.

Waarom was Krishna zo teleurgesteld?

In het laatste hoofdstuk van de Bhagavad Gita had Arjuna gezegd dat hij door de leringen van Krishna verlicht was en nu zegt hij: “O Keshava! Door de verwarring, die mijn geest heeft ondergaan, ben ik uw kennis vergeten die u zo vriendelijk bij mij heeft geïntegreerd.

Krishna antwoordt:”Arjuna! Ik heb jou de geheime kennis uitgelegd en je wegwijs gemaakt met betrekking tot het Absolute Bewustzijn en je inzicht gegeven in alle werelden. Nu kun je je dit allemaal niet meer herinneren, vanwege je verwarring in je geest. Ik ben daar teleurgesteld over, voor mij is het niet meer mogelijk om alles weer op te halen wat ik heb gezegd.”

Waarom onderwijst Krishna Arjuna niet meer rechtstreeks? Het antwoord is dat Krishna weer terug is in zijn menselijke gedaante, terwijl hij in de Bhagavad Gita, in de rol van de god Vishnu (reïncarnatie) zijn leringen gaf.

Hoe wordt dan nu de kennis overgedragen? De manier van overdracht vindt plaats door middel van een zogeheten raamvertelling. In de Anugita komen o.a. dialogen voor van een Sannyasin met zijn vrouw en een Goeroe met zijn leerling. Maar aan het einde van het laatste hoofdstuk blijkt dat het toch Krishna is geweest die het onderricht heeft gegeven. Krishna antwoordt namelijk op een vraag wie eigenlijk de Brahmaanse leraren waren, als volgt: “Ik ben de leraar… en mijn denken is mijn leerling… Het was hetzelfde als wat ik je heb verteld te midden van het strijdveld.”

Mantra-initiatie

21 Mensen hebben in mei en juni jl. hun persoonlijke Mantra gekregen tijdens een initiatie-sessie. De deelnemers hebben zich een week voorbereid en in die week soberheid in acht genomen. Na een lezing en instructie kregen ze hun Mantra persoonlijk door Yogabrahmacharya Klaas in hun rechter oor ingefluisterd. De Mantra helpt bij de meditatie en heeft een beschermende werking.

Zomer-retraite in Uffelte in Drenthe

Met 12 deelnemers in totaal hebben we genoten van de Zomer-retraite in Uffelte in Drenthe. We logeerden in een Saksische boerderij, midden in een natuurgebied, die geschikt is gemaakt als groepsaccommodatie. Diverse deelnemers hebben, gelet op hun kwaliteiten, ook les gegeven. Lion: Restorative Yoga, Denise: Hatha Yoga, Annet: Raja Yoga, Claudia: Ayurvedische hoofdmassage en Anne: Yogamassage. Klaas hield drie lezingen over Shanti Deva en het Pad van Bodhisattva. Allemaal zeer geslaagd. Volgend jaar gaan we zeker weer een retraite organiseren. Je kunt je nu al aanmelden.

Pranayama workshop van Atul

In oktober a.s. organiseert de stichting een Pranayama workshop met de Indiase leraar uit de Himalayatraditie Atul. Hij gaat dieper in op de wetenschap van Pranayama in drie sessies. Deze zijn gepland op zondag 2 oktober, 9 oktober en 16 oktober 2016. De lessen worden in het Engels gegeven. Schrijf u snel in op de site www.raja-yoga.nl.

Yoga als therapie: nieuwe opleiding

Op veler verzoek is Klaas een verdiepende opleiding aan het uitwerken over Yoga als therapie. In algemene termen is de therapeutische waarde van Yoga wel bekend, maar de specifieke toepassing van Yogatechnieken is nog vrij onbekend. Tijdens deze nieuwe opleiding, die in januari gaat starten, worden o.a. de volgende onderwerpen therapeutisch uitgediept: anatomie, asana’s, pranayama’s, mudra’s, bandha’s, meditaties, ayurveda, restorative yoga, yogamassage. De opleiding wordt één keer per maand gegeven op een zondag. Er wordt gebruik gemaakt van gastdocenten.

Aurveda en menstypes

De stichting start met de Basiscursus Ayurveda. Hier een voorproefje. Het is gepland op zondag 25 september, 30 oktober, 27 november en 11 december a.s. Schrijf je ook hier snel op in.

Er zijn drie constituties : Vata, Pitta en Kapha. Deze 3 dosha's zijn opgebouwd uit vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. In de samenstelling van deze dosha's heeft iedereen een dominerende dosha. Leuk is om met behulp van een constitutie test je constitutie vast te stellen. Een mooie site daarvoor is: www.ayurvedatest.com.

Ieder mens wordt geboren met een unieke combinatie van de vijf elementen en de drie energetische krachten (vata, pitta en kapha). Wanneer deze combinatie door onze manier van leven verstoord wordt, raken wij uit balans. Ayurveda is in de eerste plaats op gericht  om de balans tussen de Tridosha’s te bewaren, daarna om de balans te herstellen.

Dosha betekent in het Sanskriet “Dat wat verandert”. De drie dosha’s zijn voortdurend aan verandering onderhevig.

Wanneer je de constitutie gedaan hebt en je vindt de hoogste uitslag bij vata, dan ben je een vata-type. Vind je de hoogste uitslag bij pitta of kapha dan ben je een pitta- of kapha-type. Het komt ook voor dat je dezelfde uitslag vindt bij twee van de drie mogelijkheden. Dan heb je een dubbele constitutie en draag je de eigenschappen van twee dosha’s in je. In het zeldzame geval heb je evenveel van alle drie.

Indiareis 2017

Inmiddels hebben zich 7 mensen ingeschreven voor de Indiareis 2017. Deze is gepland van 18 februari tot 5 maart a.s. Deze keer reizen we enkel met vliegtuig en bustaxi en blijven we in de ashram. De excursies blijken toch te vermoeid te zijn evenals de busreis van Dehli naar Rishikesh. We gaan we regelmatig Rishikesh aan de Ganges bezoeken. We nemen dit keer een binnenlandse vlucht om van Dehli naar Rishikesh te komen. Na 1 september a.s. gaan we definitief boeken, dus je kunt je nu nog inschrijven voor deze unieke belevenis in bakermat van de Yoga.

Een mooie Asana: de Boom

In het woord Asana kun je het Nederlands het woord as ontdekken. Een as is in het midden. Het midden staat voor evenwicht. Dat betekent dat we een rustige ademhaling moeten toepassen om niet uit evenwicht te raken. De boomhouding laat dit dan ook zien en voelen.

De boom is een evenwichtshouding en versterkt het evenwichtsgevoel. Je moet dan wel de wortels van de boom goed aarde.

Uitvoering:

  • Ga staan in Tadasana
  • Verplaats je gewicht naar het rechter been
  • Breng de rechter voet omhoog
  • Plaats de voet tegen binnenkant van het dijbeen
  • Breng de armen omhoog
  • Zoek je evenwicht.

De oefening schenkt je vertrouwen.

Aanrader is ook om de site te bekijken van www.withdenise.nl. Denise demonstreert daar verschillende houdingen op youtube.

Indiaas recept: Aloo Palak

Bereiding

Ui met knoflook in de olie fruiten;

Djinten, ketoembaar, koenjit, kardamompoeder, kaneel meefruiten.

Tomatenblokjes +evt. boullonblokje toevoegen; het geheel laten sudderen.

Kopje yoghurt en de bladspinazie toevoegen.

De spinazie laten slinken.

Gaargekookte stukjes aardappelen/krieltjes toevoegen.

De 2e dag is het zelfs nog lekkerder!

Smullen maar!

Fijne lessen gewenst!

De commissie.

Meer opties

Laatste Tweets

Volg ons @RajaYogaNieuws