Onze leerlingen die afstuderen als yoga-docent schrijven scripties, waarvan de samenvattingen hier te lezen zijn.

Vorige pagina | Overzicht

Toegevoegd op 26/06 door Joyce Heijkoop-Renfurm

Drie jaar geleden ben ik gestart met de docentenopleiding Raja Yoga in Nieuwegein. Nu is het zover ik ga de opleiding afsluiten met een scriptie. Doel van de scriptie is dat het onderwerp overeenkomsten heeft met Yoga.
Een jaar geleden wist ik al waar mijn scriptie over zou gaan de overeenkomsten van Raja Yoga en de Oude Religie.

 
Waarom de Oude Religie?
11 jaar geleden ben ik boeken gaan lezen over de Heksen en Wicca. Ik kwam tot de wonderlijke ontdekking dat zij geloven in een Moeder een Godin waarin de mens en natuur een belangrijke plaats inneemt in deze kosmische wereld. Ik deed aan Reiki en Magnetiseren en ontdekte de krachten die wij als mensen in ons hebben om anderen (mens, flora en fauna) behulpzaam te kunnen zijn. Een Godin een Oer moeder, wauw. Dat is wat om te ontdekken dat de vrouw net zo belangrijk is als een man. Ik die katholiek opvoed ben en met God (de man) is grootgebracht had een andere betekenis nu voor mij. Grappig was dat mijn dochter op school in de schoolkrant liet zetten‚ mijn mama is een heks?. Mijn interesse steeg en ben ik boeken gaan lezen over wicca/heksen en
de Oude Religie. Daarnaast ben ik gaan mediteren. Sinds 8 jaar volg ik Raya Yoga lessen in Gorinchem. Mijn Yoga lerares heeft een bibliotheek aan boeken en ben ik gestart met lezen van de oorsprong van de Raja Yoga behorende bij het Hindoeïsme. Zowel de Oude Religie als het Hindoeïsme behoren tot het Heidendom. Alwaar de Godin een belangrijke plaats inneemt. De naam heks of pagan wordt in de samenleving negatief benaderd. Terwijl de benaming voortvloeit uit de Oude Religie.
 
Vraagstelling en achtergrond
In mijn scriptie probeer ik antwoord te geven op de volgende vraagstelling: Zijn er overeenkomsten tussen de Oude Religie en RajaYoga?
 
Ik heb de Oude Religie en Raja Yoga bestudeerd en wil ik hierin weergeven wat de overeenkomsten zijn. Mijn aanleiding om deze scriptie te schrijven, is dat ik graag de negatieve gedachten over de Oude Religie wil wegnemen. In mijn scriptie beschrijf ik welke goden en godinnen een belangrijke plaats innemen in zowel de Oude Religie en Oosterse Religie. Raak niet in de war als ik de bewoordingen benoemd zoals de Oosterse Religie en de Westerse Religie. Deze religiën stammen af van tijdperk ruim voor de christelijke jaartelling. Als verzamelnaam zal ik in mijn scriptie het woord ‘heidendom’ gebruiken.

Door: Joyce Heijkoop-Renfurm

/userfiles/ScriptieJoyceoudereligieenRajaYoga.pdf