Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Divali, het lichtfeest

Toegevoegd op 30-11-1999

Het ontstaan van Divali, het lichtfeest Een Indiaas van Divali is het feest van het licht in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet:'dipavali',dat betekent:'licht op een rijtje'. De lichtjes worden aangestoken door het hele huis, nadat het is schoongemaakt. Het feest is bedoeld symbolisch als overwinning op de duisternis het kwade. Er worden heerlijke zoete dingen gegeten.

Hoe is Divali in India ontstaan? Lang geleden leefde er een koning, Satvan genaamd. Op een dag werd hem door een astroloog voorspelt dat een slang hem bij de nieuwe maan van de maand Kartik om klokslag 12.00 uur komen ophalen voor de God Yama. Er was maar één manier om het lot te keren. Hij gaf aan alle onderdanen de opdracht hun huis en straat schoon te maken en s’avonds aan de buitenkant rijkelijk verlichten met Diya's. Ook zijn paleis werd schoongemaakt en versiert met lichtjes. De koning moest vijf Diya's plaatsen, een voor de deur van zijn slaapkamer en vier rondom zijn bed. Als de lamp voor zijn deur uit zou gaan gaat, dan zal hij het bewustzijn verliezen. De slang zal dan binnenkomen. Zijn vrouw moest de slang verwelkomen met een lied, rijst en suikergoed.

Aldus was de voorspelling.


Toen de slang op het voorspelde tijdstip binnenkwam, voelde hij zich zo vereerd met dit grandioze welkom, dat de koningin een wens mocht doen. De koningin zei: "Het enige wat ik wens is een lang en gezond leven voor mijn echtgenoot." De slang antwoordde toen dat de beslissing over leven en dood niet bij hem, maar bij de god Yama lag, maar hij beloofde haar man te helpen om aan zijn noodlot te ontkomen. Intussen moest zij waken bij zijn lichaam. De slang nam de Ziel van de koning mee naar het dodenrijk en ze kwamen bij Yama aan. Deze heeft een boek over het leven van de koning, waarin stond hoeveel jaren de koning nog had te leven. Er stond 0 jaren geschreven. Zonder dat iemand het zag, zette de slang daar een zeven voor. Yama las in zijn boek en zag dat de koning nog 70 jaar gelukkig en gezond zou leven en gaf aan de slang het bevel de koning weer terug te brengen naar het land van de levenden. De slang keerde terug naar het paleis met de Ziel van de koning. Deze ontwaakte uit zijn tijdelijke dood en leefde nog zeventig jaar. 
Ter herinnering aan deze gebeurtenis stelde de koning de viering van Divali, het feest van het licht in.