Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Het Lichtfeest

Toegevoegd op 30-11-1999

Voorspellingen kunnen een heel onverwachte wending krijgen door slimmigheidjes toe te passen om zo het noodlot te keren. Dit verhaaltje gaat hier over.

Lang geleden leefde er een Indiase koning. Op een dag werd hem door een astroloog de voorspelling gedaan, dat hij bij nieuwe maan in november om klokslag twaalf uur gedood zou worden door een slang. Er is maar één manier om aan dit vreselijkelot te ontkomen, vertelde de astroloog. Aan elk van je onderdanen moest hij de opdracht geven om op die dag hun huis grondig schoon te maken, de straten te vegen en 's avonds hun huis aan de buitenkant rijkelijk te verlichten met kaarslichtjes. Dit gold ook voor zijn paleis, voor de deur van zijn slaapkamer en rondom zijn bed. Zijn vrouw moest de slang met een lied, rijst en suikergoed begroeten.

De koning nam deze voorspelling van de astroloog zeer serieus en hij zorgde ervoor op de bewuste dag alles in gereedheid te hebben, zoals de astroloog hem gezegd had. Toen de slang dan ook in de slaapkamer van de koning kwam, voelde hij zich enorm vereerd met dit geweldige ontvangst. Hij zei tegen de koningin: ‘Doe een wens, vraag wat u wilt en het zal in vervulling gaan.’ De koningin zei: ‘Het enige wat ik wens is een lang en gezond leven samen met mijn echtgenoot.’

De slang antwoordde: ‘Het ligt niet in mijn vermogen deze wens te vervullen. Alleen Yama, de god van de dood, beslist over leven en sterven. Ik zal wel alles doen om u te helpen.’

De slang nam vervolgens de Ziel van de koning mee naar de hemel. Toen hij bij Yama, de god van de dood, was aangekomen, werd het boek over het leven van de koning te voorschijn gehaald. Daarin stond echter dat hij nog maar nul jaren te leven had. De slang echter zette stiekem een zeven voor de nul. Yama bekeek het levensverhaal van de koning en zei: ‘Ik zie dat deze man nog zeventig jaar tegoed heeft, breng zijn Ziel onmiddellijk weer terug. Hij hoort hier nog niet thuis!’. De slang keerde terug naar het paleis met de Ziel van de koning. Deze ontwaakte uit zijn tijdelijke dood en leefde nog zeventig jaar gezond en gelukkig, samen met zijn vrouw en zijn gezin. Het noodlot was tijdelijk gekeerd.

Ter herinnering aan deze heuglijke gebeurtenis gelastte hij de jaarlijkse viering van het Indiase feest van het licht (Divali). Dit feest vieren de mensen om hun leven in gezondheid en geluk samen met hun gezin te verlengen.